WHOA: ook een mogelijkheid voor huurders tot verlaging van de huur?
Sommige ondernemers verkeren in financieel zwaar weer door corona. Doordat geen inkomsten worden verkregen, kunnen huurders soms de huurlasten niet meer dragen. Sommige verhuurders zijn maar in beperkte mate bereid om de huur te verlagen. Tussentijdse opzegging van de huurovereenkomst is soms niet mogelijk. De WHOA kan onder omstandigheden een oplossing bieden.
Wat is de voorwaarde?
Door de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kunnen ondernemers die failliet dreigen te gaan een regeling treffen met schuldeisers en aandeelhouders. Met het akkoord van de huurder met zijn schuldeisers en aandeelhouders kan onder omstandigheden een faillissement worden voorkomen. Op basis van de WHOA kan de rechter schuldeisers verplichten met een akkoord in te stemmen. Een voorwaarde is dan wel dat een ondernemer een gezond business model heeft. Tot 1 januari 2021, op die datum werd de WHOA ingevoerd, kon alleen maar een akkoord worden bereikt met alle schuldeisers, indien die met een akkoord instemden.
De WHOA biedt huurders bij een dreigend faillissement ook de mogelijkheid om vastgelegde afspraken in een huurcontract te veranderen, ook dus in het geval dat de verhuurder met een verandering van de huurovereenkomst, een verlaging van de huursom, niet instemt.
In het akkoord dat aan de schuldeisers kan worden aangeboden, dus ook aan de verhuurder, kunnen bijvoorbeeld afspraken worden vastgelegd over een betalingstermijn, een huurprijsverlaging of zelfs het tijdelijk opschorten van de betaling van de huur.
Indien voldoende aantal schuldeisers met het voorstel akkoord gaan, kan de rechter een dergelijk aanbod vaststellen, homologeren.
Stemt een verhuurder met een homologatie niet in, kan hij toch door de rechter worden gedwongen in te stemmen met verlaging van de huur en is de verhuurder aan het akkoord dat door de rechter is vastgesteld gebonden.
Kan de huurovereenkomst tussentijds beëindigd worden met de WHOA?
Als de verhuurder niet instemt met het akkoord kan de rechter ook worden gevraagd om toestemming te verlenen om de huurovereenkomst tussentijds te beëindigen. Voortijdige beëindiging van het huurcontract leidt tot een verplichting tot betalen van een schadevergoeding door de huurder aan de verhuurder. Indirect biedt de WHOA daarom een extra grond voor het opzeggen van de huurovereenkomsten van bedrijfsruimtes, dit naast de al in de wet vastgelegde gronden voor opzegging.